Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
576
3-as feladat, könyörgöm!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt megnézheted, hogy tetszőleges `A,B,C` pontokkal és tetszőleges `P`-vel mint tükrözés középpontjával hogy néz ki a megszerkesztett ábra. A zöld háromszög a `\lambda=-1.5`-ös, a narancssárga a `\lambda=1.5`-ös. Az `A,B,C,P` pontokat szabadon tudod mozgatni. A körök az adott pontok és `P` távolságának másfélszeresével, mint sugárral felvett `P` középpontú körök, amik a körzővel való szerkesztést akarják mutatni.
https://www.geogebra.org/calculator/eg8xub3m

Az `A` pontnak úgy szerkeszed meg az `A'` képét `\lambda=1.5`-tel adott `P` középpontra, hogy megszerkeszted `AP` szakasz `F` felezőpontját, majd `FA` távolságot ráméred az `AP` egyenesre `A` másik oldalára. `\lambda=-1.5`-tel vett képét ennek segítségével úgy meg tudod szerkeszteni, hogy az `A'P` távolságot ráméred `P` másik oldalára az `AP` egyenesen. Ennek a szerkesztését itt látod:
https://www.geogebra.org/calculator/ptabzgyu
Az első lépés a lila körök (nem kell az egész kör, elég a két metszéspont, sima felezőpont szerkesztés), a második a narancs, a harmadik a zöld (ezeknél se kell az egész kör, csak a metszéspont az egyenessel).
0