Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítsuk ki az oldallap és az alaplap hajlásszögét!

Főoldal » Középiskola » Matematika
781
A szabályos 3-oldalú gúlában adott az alapél (a=5 cm) és a test magassága (m=8 cm). Számítsuk ki az oldallap és az alaplap hajlásszögét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trigonometria, gúla, szögfüggvény, hajlásszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az alaplap magassága koszinusz függvénnyel kiszámítható: cos60⁰=ma/a, amiből ma=a*cös60⁰ vagyis 4,33
A testmagasság talppontja ezt ossza két részre amiből az oldalélhez közelebbi rész a harmada:1,44
ha most kirajzolod azt a derékszögű háromszöget amelyben az egyik befogó a test magassága, a másik az alap magasságának az egyharmada, a keresett szög a test magassággal lesz szemben. Ezért tangenssel kiszámíthatő: tgα=8/1.44 amiből α=79,79⁰
Módosítva: 9 éve
0