Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
479
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni az alábbi szöveges feladathoz, hogy hogyan kell az egyenletét leírni, sajnos nem megy. Köszönöm! A megoldás 86 és 50, azt tudom, csak az egyenletet nem tudom felírni.
A feladat:
Két szám különbsége 36. Ha összegük 40%-ából kivonjuk a különbségük felét, akkor eredményül 36,4-et kapunk. Melyik ez a két szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Két szám különbsége 36. Ha összegük 40%-ából kivonjuk a különbségük felét, akkor eredményül 36,4-et kapunk. Melyik ez a két szám?

0,4 (x+36+x) - 18= 36,4 /+18
0,4(x+36+x)= 54,4
0,4 x+ 14,4+0,4 x= 54,4
0,8 x+14,4= 54,4/-14,4
0,8 x= 40/:0,8
x= 50

Ell:
egyik: 50
másik: 36+50= 86
86-50= 36

86+50= 136
136 x 0,4= 54,4
54,4 - (36:2)= 54,4 - 18= 36,4

Az egyik szám az 50, a másik szám a 86.
0