Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1802
Egy kétjegyű szám egyik jegye fele a másiknak. Ha a jegyeket felcseréljük, az eredeti felénél 3-mal nagyobb számot kapunk. Melyik ez a kétjegyű szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az első helyen lévő számjegy x, a másikon 2x, ekkor 10x+2x=12x alakban felírható, Csere után 10*(2x)+x=21x lesz belőle. Az eredeti felénél 3-mal nagyobb szám a (12x/2)+3=6x+3, ez 21x-szel kell egyenlő legyen:

6x+3=21x, ennek megoldása 0,2=x, ez nem lehet megoldás. Ekkor viszont a 21x az eredeti, ennek felénél 3-mal nagyobb a 10,5x+3, ez 12x kell, hogy legyen:

10,5x+3=12x, ennek megoldása 2=x, tehát a keresett szám a 42.
0