Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
3252
Melyik az a kétjegyű szám, amelyben a számjegyek összege 10, és amelyből kivonva a számjegyek felcserélésével kapott számot 36-ot kapunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az első számjegy x, akkor a másik számjegy 10-x, így felírható 10*x+(10-x)=9x+10 alakban. Csere után 10-x lesz elől, így 10*(10-x)+x=100-9x lesz belőle. Ezek különbsége 9x+10-(100-9x)=18x-90, ennek kell 36-nak lennie:

18x-90=36, erre x=7 adódik, tehát a keresett szám a 73.
0