Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
4653
Egy kétjegyű természetes szám egyik számjegye 3-mal nagyobb a másiknál. Ha a jegyeit fölcseréljük, az eredeti felénél 1-gyel kisebb számot kapunk. Melyik az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a felcserélés után az eredetinél kisebb számot kapunk, ezért az eredetiben
a tízesek helyén: x+3 áll, az egyesek helyén x áll
Ennek az értéke: 10*(x+3)+x
A felcserélt számban:
a tízesek helyén x, az egyesek helyén x+3 áll
Ennek értéke: 10*x+x+3
Ahhoz hogy egyenlet legyen a másoodik kifejezéshez előbb hozzá kell adni egyet, majd az egészet szorozni kell kettővel:
10*(x+3)+x=2*(10*x+x+4) felbontva a zárójeleket:
10x+30+x=20x+2x+8
11x+30=22x+8 rendezve:
22=11x
2=x
Tehát az eredeti szám az 52
0