Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munka,energia

Főoldal » Középiskola » Fizika
711
Képet mellékeltem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
energia, teljesítmény, munka, sebesség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Energia megmaradás:
Kezdetben mozgási energiája van csak, a végén meg csak helyzeti:
1/2 · m·v² = m·g·h
v²= 2gh
h = v²/(2g) = ...
Nem kellett felhasznalni, hogy 120 centi hosszú a fonál.

2.
h = 700·10³ m
m = 80 kg
v = 6·10³ m/s
M = 5,98/10²⁴ kg
R = 6370·10³ m
G = 6,67·10⁻¹¹ Nm².kg²

Mechanikai energia: helyzeti plusz mozgási (a rugalmas energia is benne van, de az most nulla).
Ehelyzeti = G·m·M·(1/R - 1/(R+h) = ...
Emozgási = 1/2 · m·v² = ...

3.
F = 120 N
v = 7,2 km/h = 2 m/s
a) W = F·s = 120 N · 30 m = 3600 J
b) P = W/t
t = s/v = 30 m / 2 m/s = 15 s
P = 3600/15 = 240 W
c) Mivel nincs a nehézségi erő irányában elmozdulás, a munkája 0.

4.
Ezt nézd meg a könyvedben.
0