Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia pH, lúgoldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
1061
11-es pH-jú NaOH-oldatot háromszorosára hígítunk. Mekkora a keletkező oldat pH-ja?

Nagyon egyszerű lehet a megoldás de komolyan nem jövök rá.. tud valaki légyszives segíteni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kémia, pH, sav-bázis, lúgoldat
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
11-es pH-jú oldat azt jelenti, hogy az oldatban a hidrogénion koncentráció 10-11 mol/dm³

pH+pOH=14

pOH=14-pH=14-11=3, tehát az OH-ion koncentráció (azaz a NaOH oldat koncentrációja) 10-3 mol/dm³ (a kettő megegyezik, mert a NaOH erős bázis).

Ha az oldatot 3-szorosára hígítjuk, akkor a koncentráció a harmadára csökken:
10-3 mol van 1 dm³ oldatban
10-3 mol van 3 dm³ oldatban (az oldott anyag mennyisége nem változik), tehát az új koncentráció:

10-3 mol / 3 dm³ = 3,33*10-4 mol/dm³ a NaOH vagy OH-ion koncentráció.

Ebből a pOH=-lg(3,33*10-4 mol/dm³)=3,477

Ebből a pH=14-3,477=10,52 lesz a 3-szoros hígítás után a pH.
Módosítva: 5 éve
0