Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia,egyenletrendezés,reakciók...

Főoldal » Középiskola » Kémia
824
Sziasztok!Aki átlátja ezt,nagyon megköszönném,ha elmagyarázná,hogyan kell megoldani.
5 köbcentiméter 0,8 g/cm3 sűrűségű C6H12-t(ciklo-hexánt) tökéletesen elégetünk.
-Hány mol O-ra van szükség?
-Hány köbdeciméter standard állapotú CO2 keletkezik?
-Mekkora tömegű H2O keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
V = 5 cm³
ρ = 0,8 g/cm³
Akkor ez összesen 5·0,8 = 4 gramm

C₆H₁₂ moláris tömege 6·12+12·1 = 84 gramm, ennek a 4 gramm éppen a 21-ed része, tehát 1/21 mol ciklo-hexánt égetünk el.

C₆H₁₂ égése: lesz belőle CO₂ és H₂O. Minden C-hez 2 O kell, és minden 2 H-hoz 1 O. Összesen (6·2+12/2) darab O atom, vagyis ennek a fele, vagyis 9 darab O₂ molekula:

C₆H₁₂ + 9 O₂ = 6 CO₂ + 6 H₂O

Tehát 1 mol ciklo-hexán elégetéséhez kell 9 mol O₂, lesz belőle 6 mol CO₂ és 6 mol H₂O.
Nekünk csak 1/21 molunk van, tehát mindennek a 21-ed része kell illetve keletkezik.

--Hány mol O-ra van szükség?
Itt bizonyára nem O-ról van szó, hanem O₂-ről, mert a természetben nem csupasz O, hanem O₂ fordul elő.
9/21 mol = 3/7 mol O₂-re van szükség

--Hány köbdeciméter standard állapotú CO2 keletkezik?
6/21 = 2/7 mol CO₂ keletkezik, Standard állapotban 1 mol bármilyen gáz térfogata 24,5 dm³, ezért 24,5·2/7 dm³ = ... dm³ CO₂ lesz

--Mekkora tömegű H2O keletkezik?
6/21 = 2/7 mol H₂O keletkezik,
A víz moláris tömege 2·1+16 = 18 gramm, ezért ez 18·2/7 = ... gramm



Érted mindet? Szólj, ha valami nem tiszta.
1