Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2413
Egy kétjegyű szám tízes jegye 3-mal kisebb az egyesek helyén álló számjegynél. Ha a számhoz egyet adunk, és utána a jegyeket felcseréljük akkor az eredeti és az így kapott szám összege 153. Melyik az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
megmondom a valaszt ha megirsz nekem egy 150szavas fogalmazast angolul angelina jollierol
0

Az eredeti számod tizeseinek a helyén x-3, az egyeseinek a helyén x áll.
Az új számod tízeseinek a helyén x+1, az egyesek helyén x-3 áll.
Az eredeti szám értéke: 10*(x-3)+x
Az új szám értéke: 10*(x+1)+x-3
Ezeket egyenletbe foglalva:
10*(x-3)+x+10*(x+1)+x-3 = 153 zárójel felbontás után:
10x-30+x+10x+10+x-3 =153 amit összevonva:
22x-23 = 153 amiből
x = 8
Így az eredeti számod 58 az új szám 95
0