Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
740
Írd fel a terméket, és döntsd el, hogy a
hidrogén oxidáló vagy redukálószer?

CuO + H2 =

Li + H2 =

C2H4 + H2 = C2H6

N2 + H2 =

Cl2 + H2 =

Ca + H2 =
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
CuO + H₂ = Cu + H₂O (a H elektront adott le, oxidálódott, tehát redukálószer)

2 Li + H₂ = 2 LiH (a H elektront vett fel, redukálódott, tehát oxidálószer)

C₂H₄ + H₂ = C₂H₆ (a H elektront adott le, oxidálódott, tehát redukálószer)

N₂ + 3 H₂ = 2 NH₃ (a H elektront adott le, oxidálódott, tehát redukálószer)

Cl₂ + H₂ = 2 HCl (a H elektront adott le, oxidálódott, tehát redukálószer)

Ca + H₂ = CaH₂ (a H elektront vett fel, redukálódott, tehát oxidálószer)

Egyszerűen az elektronegativitás adatokból ki lehet következtetni az alapján, hogy a hidrogén hová kapcsolódik. A hidrogén `color(red)("gyakran redukálószer")`, a fém-hidridek keletkezése esetén viselkedik oxidálószerként.
Módosítva: 5 éve
0