Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1026
2., Egy kétjegyű számban a tízesek helyén álló szám 4-gyel kisebb az egyesek
helyén álló számjegynél. Ha a számjegyekhez egyet adunk, és utána a számjegyeket
felcseréljük, akkor az így kapott és az eredeti szám összege 121.
Melyik az eredeti szám?



3., Egy egyenlőszárú háromszög alapjának és szárának aránya 2 : 3.
Mekkorák az oldalai, ha kerülete 49 cm?



4., 240 g 85%-os sósavat mennyi 55%-os sósavval kell keverni, hogy
73%-os sósavat kapjunk?


5., A medencébe 3 cső torkollik. Az elsőn befelé folyik a víz és 2 óra alatt megtöltené
a medencét. A másodikon is befelé folyik a víz, és 5 óra alatt töltené fel a medencét.
A harmadik csövön kifelé folyik a víz, és 10 óra alatt tudna kifolyni rajta a teli medence
tartalma. Mennyi idő alatt tölthetjük meg a medencét, ha mindhárom csövön
áramlik a víz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

4
1.,Az eredeti számod tizeseinek a helyén x-3, az egyeseinek a helyén x áll.
Az új számod tízeseinek a helyén x+1, az egyesek helyén x-3 áll.
Az eredeti szám értéke: 10*(x-3)+x
Az új szám értéke: 10*(x+1)+x-3
Ezeket egyenletbe foglalva:
10*(x-3)+x+10*(x+1)+x-3 = 153 zárójel felbontás után:
10x-30+x+10x+10+x-3 =153 amit összevonva:
22x-23 = 153 amiből
x = 8
Így az eredeti számod 58 az új szám 95
0

2.,Legyen az alap hossza 2x, a szár hossza 3x, ekkor (2x):(3x)=2:3 arány teljesül. Ebben az esetben a háromszög kerülete 2x+3x+3x=8x, ami 49 cm:

8x=49 cm, vagyis x=6,125, tehát a háromszög alapja 2*6,125=12,25 cm hosszú , szárai 18,375 cm hosszúak.
0

4., m1*w1+m2*w2=m3*w3, illetve m1+m2=m3

1-es ill. 2-es indexszel vannak jelölve az összeöntendők, hármassal a keveréssel keletkezett oldaté.

m - adott oldat tömege

w - adott oldat töménysége.

Két egyenlet, két ismeretlen. Lineárisan függetlenek, tehát megoldható.
240x85+55Y=(240+Y)x73

Az x szorzást jelölne. Az Y az ismeretlen.

240*85 + x*55 = (240+x)*73

20400 + 55x = 17520 + 73x / -55x

20400 = 17520 + 18x / -17520

2880 = 18x / :18

160 = x

Tehát 160 g 55%-os kénsavval kell összekeverni! :)
0

5.,Első csőből 1 óra alatt a medence 1/2 része lesz tele.

Második csőből 1 óra alatt a medence 1/5 része lesz tele.

Harmadik csőből 1 óra alatt a medence 1/10 része folyik ki.


Összesen 1 óra alatt:

1/2 + 1/5 - 1/10

Közös nevező: 10

5/10 + 2/10 - 1/10 = 6/10

vagyis 1 óra alatt együtt a medence 6/10 része lesz tele.


Ezért a teljes medence 10/6 óra alatt lesz tele. Ez 100 perc.

Az egyenlet:

(x/2)+(x/5)-(x/10)=1

Megoldva: X=0,666 óra= 1óra 40perc
0