Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1196
Három szám összege 99. Ha az első számot 10-zel, a másodikat 15-tel, a harmadikat pedig 5-tel szoroztuk meg, akkor a három szorzat egyenlő lesz. Melyek ezek a számok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
99=10x+15+5x
99=30x
x=99/30=3,3
99=(10*3,3)+(15*3,3)+5*(3,3)
99=49,5+16,5+33
Módosítva: 9 éve
-1

Nem a szorzatok összege 99...

Legyen az első szám x, ezt szorozzuk 10-zel, tehát 10x-et kapunk. Ez a szám a második szám 15-szeresével egyenlő, így a második szám a 10x/15=2x/3. 10x=a harmadik szám 5-szörösével, ezért a harmadik szám a 10x/5=2x.

Tehát a három szám: x ; 2x/3 ; 2x, ezek összege 99:

x+(2x/3)+2x=99, szorzunk 3-mal:

3x+2x+6x=297, összevonunk:
11x=297, végül osztunk 11-gyel:
x=27, tehát a három szám: 27 ; 2*27/3=18; 2*27=54. Lehet ellenőrizni, hogy a feltételek teljesülnek-e.
0