Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika Fizika kérdés

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
657
1. Igaz/Hams? Optikai detektoraink(pl. szem, CCD kamera) csak a beérkező fény intenzitását tudják rögziteni.

2.

Homorú gömbtükör elé 35 cm távolságra helyezett tárgyról egyszeres nagyíitású képet kapunk.

a. Mekkora a tükör fókusztávolsága?

b. Hova kell a tárgyat elhelyezni ahhoz, hogy a kép a tükör előtt 20 cm-re legyen?

c. Milyen állású a kép?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Optika
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1. Hmm, egy detektorra igaz, de 3 frekvenciafüggő detektor van a szemben is, a kamerában is. úgyhogy indirekten a frekvenciát is lehet érzékelni. Ennek ellenére en inkább azt mondanám, hogy igaz.

2.
Mindenhez ez a képlet kell, ezt tanuld meg:
1/f = 1/t + 1/k
Amikor egyszeres a nagyítás, akkor t/k = 1 tehát t=k=35 cm

a) 1/f = 1/35 + 1/35 = 2/35
f = 35/2

b) 1/(35/2) = 1/t + 1/20
t = ... stb.

c) Ehhez az ábrákat kell megtanulni, amiket a multkor küldtem. Vagy gyorsan megszerkeszteni, ahhoz nem kell annyit magolni....
Fordított állású valódi kep van az a) és b) esetekben is.
(Ha a fókuszon belül lenne a tárgy, akkor egyenes állású látszólagos kép lenne.)

0