Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
562
Egy kétjegyű szám egyik számjegye 2-szer akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor az új szám az eredeti kétszeresénél 12-vel kisebb. Melyik az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha nagyon nincs ötletünk, akkor felírhatjuk az első kritériumnak megfelelő számokat:

12, 24, 36, 48, 21, 42, 63, 84, ezekre nem nehéz letesztelni, hogy melyik lesz jó.

Ha kiszámolni akarjuk, akkor első körben tegyük fel, hogy az első számjegy a nagyobb, ekkor a tízesek helyén 2x, az egyesek helyén x lesz, ez felírható 10*2x+x=21x alakban. A megfordítása 10*x+2x=12x lesz. Az eredeti kétszeresénél 12-vel kisebb szám a 2*21x-12=42x-12, ennek kell 12-nek lennie:

42x-12=12x, ennek megoldása x=0,4, ez nem lehet megoldás.

Ha az eredeti a 12x, akkor ennek kétszeresénél 12-vel kisebb szám a 2*12x-12=24x-12, ennek kell 21x-nek lennie:

24x-12=21x, ennek megoldása x=4, tehát a keresett szám a 48.
0