Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
3395
Egy ketrecben nyulak és fácánok vannak. Összesen 100 lábuk és 36 fejük van. Hány nyúl és hány fácán van a ketrecben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a nyúlnak és a fácánnak is 1 feje van, ezért kijelenthetjük, hogy 36-an vannak.

Tegyük fel, hogy x darab nyúl van, ekkor 36-x darab fácán. Az x darab nyúlnak 4*x darab lába van, a 36-x darab fácánnak pedig 2*(36-x)=72-2x darab lába, tehát összesen 4x+72-2x=72+2x darab lábat számolhatunk meg. A feladat szerint ebből 100 van, tehát:

72+2x=100 /-72

2x=28 /:2

x=14

x jelölte a nyulak számát, tehát 14 darab nyúl, és 36-14=22 darab fácán van a kertben.
0