Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
805
Adott: 145 és 10. Hányszor kell az 5-öt hozzáadni mindkét számhoz, hogy az első összeg négyszerese legyen a másodiknak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az a szám ahányszor az 5-öt hozzáadod legyen x, ahhoz egyenlő legyen a másodikat kell 4-gyel szorozni. Így:
145+5x = (10+5x)*4 felbontva a zárójelet
145+5x = 40+20x rendezve az egyenletet
105 = 15x elosztva 15-tel
7 = x
Vagyis 7-szer kell hozzáadni a két számhoz ötöt.
Módosítva: 9 éve
0