Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat. SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
959
egy egyenlő szárú derékszögű háromszög átfogójának végpontjai A (-3 ; -1) és B (5 ;3 ) Számítsuk ki a súlypontjának kordinátáit.
Ebben tudna nekem valaki segíteni? Elég sürőgs lenne, reggel nyolcig kell visszaküldenem :/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, SEGÍTSETEK, nemtudom, #matematika
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Én segítek neked nagyon szívesen ha ezt megjelölöd megoldásnak köszike eskü
-3

A számolásokat pontosan nem írom le, csak a gondolatmenetet. Ha a konkrét számolás is kell, akkor írj.
A háromszög súlypontjáról tudjuk, hogy harmadolja a súlyvonalakat úgy, hogy a rövidebb rész az adott oldal felé essen. A súlyvonal egy oldal felezőpontját és a szemközti csúcsot összekötő szakasz (néha egyenes).
Vizsgáljuk az átfogóhoz tartozó súlyvonalat. Az átfogó `F` felezőpontját az adott két pontból meg tudjuk határozni. A problémát az jelenti, hogy nem tudjuk a harmadik csúcs koordinátáját. Azonban tudjuk, hogy ebből a felezőpontból a szemközti csúcsba mutató vektor pontosan olyan hosszú, mint az átfogó fele, hiszen a háromszög egy négyzetnek a fele, és ezek átlói felezik egymást. A vektor irányát is meg tudjuk mondani, mivel a négyzet átlói merőlegesek is egymásra. Emiatt az `vec (FC)` az pontosan a `vec (FA)` 90°-os elforgatottja.
Azt itt éredmes megfigyelni, hogy a feladat nem ad meg egy egyértelmű háromszöget; a kritérium pontosan két hámroszögre teljesül (a négyzet két egyik meg másik fele). Emiatt a 90°-os forgatást mindkét irányba el kell végezni (vagy csak az egyikbe, aztán az így kapott vektort megszorozni `-1`-gyel). 90°-kal szerencsére könnyen tudunk vektor forgatni, mivel csak annyit kell tenni, hogy a két koordinátát megcseréljük, és az egyiket `-1`-gyel szorozzuk (attól függően változik a forgatás iránya, hogy melyiket).
Itt jön a tény, hogy a súlypont harmadolja a súlyvonalat. A jelenleg kapott vektorok `F`-ből mutatnak `C`-be. Ahhoz, hogy `F`-ből `S`-be mutassanak, elég harmadolnunk őket. Így végül úgy kapjuk meg a két lehetséges súlypont helyvektorát, hogy `F` helyvektorához hozzáadjuk az egyik, illetve másik harmadolt vektort.
Remélem valamennyire érthető a megoldás. Ábra nélkül magyarázva szerintem bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen. Ha nem teljesen világos, elször próbáld meg lerajzolni, és a rajzon értelmezni az egyes lépéseket.

Számolások:
`F((-3+5)/2; (-1+3)/2) => F(1;1)`
`vec (FA)=(-3-1;-1-1)=(-4;-2)`
Legyen `vec v` az egyik 90°-kal elforgatott vektor, ekkor `-vec v` lesz a másik.
`vec v=(-(-2);-4)=(2;-4)`
`-vec v = (-2;4)`
A keresett pontok (`vec f` az `F` pont helyvektora, ugyanez `S_1`, `S_2`-re):
`vec (s_1) = vec f + vec v /3=(1+2/3;1-4/3)=(5/3;-1/3) => S_1(5/3;-1/3)`
`vec (s_2) = vec f - vec v /3= (1-2/3;1+4/3)=(1/3;7/3) => S_2(1/3;7/3)`
Módosítva: 5 éve
1