Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Passzív hálózat, mint fedzültségosztó

Főoldal » Középiskola » Fizika
391
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`R_1` rövidre van zárva, olyan, mintha benne sem lenne a kapcsolásban. Ezzel meg is válaszoltuk a b) kérdést: nem változik a kimeneti feszültség, akármit is csinálunk `R_1`-gyel.

Helyettesítsük be az összes nyilvánvaló eredőt: `R_3`, `R_4`, `R_5`, `R_6` eredője `R_3456=100\ \text{k}Omega`, `R_7` és `R_8` eredője `R_78=20\ \text{k}Omega`, `R_9` és `R_10` eredője `R_910=80\ \text{k}Omega`. Ehhez az állapothoz mellékeltem ábrát.

`R_78` és `R_910` eredője `100\ \text{k}Omega`, ezzel párhuzamosan van kapcsolva a szintén `100\ \text{k}Omega`-os `R_3456`, ezek eredője tehát `50\ \text{k}Omega`. Az egésszel sorosan van kapcsolva `R_2=40\ \text{k}Omega`, vagyis a teljes hálózat eredő ellenállása `90\ \text{k}Omega`. A főág árama így `(135\ \text{V})/(90\ \text{k}Omega)=``1.5\ \text{mA}`.

Ez az áram egyenletesen oszlik el az elágazásnál, mert mindkét ág ellenállása `100\ \text{k}Omega`. Vagyis az `R_910=80\ \text{k}Omega` ellenálláson `0.75\ \text{mA}` áram folyik, ez `80\ \text{k}Omega * 0.75\ \text{mA}=``60\ \text{V}` feszültségesést okoz, ennyi lesz tehát a kimeneti feszültség.
0