Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Molekulaképlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
486
Ennek a feladatnak a megoldásában kérnék segítséget:
Egy gáz-halmazállapotú vegyületben a nitrogén és az oxigén tömegaránya 7:16, adott hőmérsékleten és nyomáson a levegőre vonatkoztatott sűrűsége 3,17. Milyen képletre következtetünk ebből?
Köszönöm ha segítesz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

levegő átlagos moláris tömege: 29g/mol
az erre vonatkoztatott sűrűség:3.17

felírhatjuk:

`3.17=M_("gázelegy")/29`, ebből `M_("gázelegy")=92g/(mol)`, tehát tudjuk, hogy 1 mol a vegyületünkből 92 g.

Kihasználva az arányokat:

7x+16x=92
ebből x=4

a nitrogénünk 7*4=28 gramm, ez 2 nitrogénatomnak felel meg
az oxigén: 16*4=64gramm, ez négy darab oxigén atomnak felel meg, tehát a képletünk: `N_2O_4`, azaz a dinitrogén-tetroxid

Kérdésed van, nyugodtan!

-S.R.
0