Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
1181
Bizonyítsuk be, hogy az A, B, C és D pontok egy körre illeszkednek. Írjuk fel a kör egyenletét.
a) A(7; 1), B(5; 3), C(-1; –3) és
b) D(5;-5); A(6; 0), B(-4; 4), C(-;-3) és D(3;-3).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A(7,1)
B(5,3)
C(-1,-3)
D(5,-5)
a=AB=2 2 ~2.8
b=BC=6 2 ~8.5
c=CD=2 10 ~6.3
d=DA=2 10 ~6.3

a B-nél lévő szög derékszög, ha e= a2+b2  (pitagorasz tétel) egyenlő a CA vektorral. CA(8,4)=4 5 , és e= 8+72 =4 5  -> B-nél lévő szög derékszög!
Ez alapján, három pontból már felírható a kör képlete.
O(u,v), (x-u)2+(y-v)2=r2. O(középpont) = FAC
FAC=((x1+x2/2),(y1+y2)/2)=(3,-1) -> O(3,-1)
r=AC/2=4 5 /2= 20 
Ebből felírható, az előző összefüggéseket felhasználva, hogy:
(x-3)2+(y+1)2=20
0

A(6,0)
B(-4,4)
C(x,-3)
D(3,-3)
Definíció szerint a vektor hossza a koordinátái négyzetösszegének négyzetgyökével egyenlő.
d=AB= 116 
a=BD= 98 
b=AD= 18 
felírjuk a pitagorasz tételt, remélve hogy egyik szög remélve egy derékszög, ez alapján pedig felírhatjuk a 3 szögből a kör képletét. Elsőnek:
d2=a2+b2
116=98+18
116=116, tehát a d szögre íllik a pitagorasz tétel -> BDA szög derékszög.
ezalapján
r2=29
FAB=(1,2)
(x-1)2+(y-2)2=29
0