Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arányos osztás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
649
Laci és Luca társasjátékot játszanak. Az egyik játszmában pontszámaik aránya 3:2, és Laci 50 ponttal többet szerzett. Ki mennyi pontot tudott szerezni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
És hogy kell kiszámolni?
0

Legyen Laci pontjainak száma 3x, ekkor Luca pontjainak szám 2x, mivel ekkor (3x):(2x)=3:2 arány teljesül. A feladat szerint Lacinak 50 ponttal többje volt, így ha Luca kap 50 pontot, akkor egyenlőség lesz, tehát:

3x=2x+50, kivonunk 2x-et:
x=50, tehát Lacinak 3*50=150 pontja volt, Lucának 2*50=100. 150:100=3:2, mivel ha a 150-et és a 100-at is 50-nel osztom, akkor egyenlőek lesznek, tehát jól számoltunk.
1