Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg a háromszög köre írt körének a sugarát!

Főoldal » Középiskola » Matematika
793
Az ABC háromszögben a=13 cm b=14 cm c=15 cm. Határozd meg a háromszög köre írt körének a sugarát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sugár, trigonometria, szögfüggvény
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha nem akarunk a trigonometriával bíbelődni, akkor érdemesebb Héron képletét használni:

https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9r%C3%B3n-k%C3%A9plet

Tehát s=(13+14+15)/2=21 cm, így a háromszög területe:

T= 21*8*7*6 =84 cm²

Ezen kívül van még nekünk egy olyan képletünk is a területre, hogy

T=abc/(4R), ahol R a köréírt kör sugara, tehát:

84=13*14*15/(4R), erre
8,125=R, tehát a köréírt kör sugara 8,125 cm.
1