Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlő szárú háromszög Területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
3675
Egyenlő szárú háromszög Területe 100cm² és a szárszöge 52⁰30' . Mekkorák a háromszög oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen a szárak hossza x, ekkor a háromszög területe x*x*sin(52°30')/2, ennek kell 100-nak lennie, tehát:

x²*sin(52°30')/2=100, ennek megoldása x=~15,88 cm.

Innen az alap kiszámítása már megy?
0

Ha behúzod az alaphoz tartozó magasságot, akkor derékszögű háromszöget kapsz, ahol az egyik hegyesszög az eredeti fele, vagyis 26°15', átfogója az egyenlő szárú háromszög szára, azt már kiszámoltuk, kérdés a szöggel szemközti befogó hossza, így felírjuk annak szinuszát:

sin(26°15')=k/15,88, ahol k a befogó hossza.

Mivel a magasság felezi az alapot, ezért amit az előbb kaptunk, annak a kétszeresét kell vennünk az alap hosszához.
0