Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai - Jenő

927
A regényben szereplő Baradlay Jenő-ről szeretnék egy leírást!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Jókai, Mór, Kőszívű, Ember, Fiai, jenő, Baradlay
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
A három Baradlay fivér közül a legkisebb, aki apja akarata szerint hivatalnoki pályára lépett a bécsi kancellárián. Eszével, szorgalmával és alkalmazkodó természetével szépen haladt; közben megbabonázva forgolódott az előkelő és szép Plankenhorst Alfonsine körül. A forradalmi időszakban is csak ábrándos érzelmei kötötték le, s a honleányt játszó baronessz iránt egyre nőtt benne a rajongás. Már a kézfogójuk napja is ki volt tűzve, amikor Jenőért eljött anyja, s a becsület nevében meggyőzte, hogy ott kell hagynia a rá váró méltatlan karriert és a még méltatlanabb házas kapcsolatot. Jenő hazatért anyjával Nemesdombra, és vele meg sógornőjével és annak gyermekeivel maradt, a közélettől magát távol tartva a szabadságharc végéig. Akkor névtévesztés (Edmund - Eugen) folytán őhozzá került a bátyjának címzett hadbírósági idézés, s ő önként jelentkezett Ödön helyett A bíróság előtt magára vállalt minden vádat, és bátran állt a kivégző osztag elé. A mesés, mítikus felhangokkal csengő romantikus regényeposzban Jenő a "legkisebb királyfi". Anyjának (és még rideg apjának is!) legkedvesebb fia, aranyszívű, naiv, gyönge egészségű, rövidlátó, sebezhető lelkű gyermek. Kész játékszere a szép nő ármányának, az atyai jóságot színlelő Rideghváry Bencének. Lelkében nem lángol hazafiúi lelkesedés, sem közéleti ambíció, katonai tettekre testileg is alkalmatlan. Ám az ő számára is eljön a pillanat, amikor lelki nagyságát megmutathatja, amikor még bátyjainál is nagyobb hőssé emelkedik, hisz olyan ügyért adja életét, amelynek sikerében nem is hitt soha.
Baradlay Jenőt sokan félreismerik az első oldalakon. Félénk, gyáva alakként tituláljuk, és általában legelőször nem ő a kedvence az olvasóknak. Egy bátortalan, irodai ember, aki nem mer kiállni magáért, még a saját szerelmét sem meri megszólítani. Vékony, csontos, szemüveges, mai köznyelven: Tipikus anyámasszony-katonája. Erre még az teszi rá a koronát, hogy tényleg édesanyja kedvenc fia, és az édesapjáé is. Később, a történet előrehaladtával azonban nagy fordulatot vesz a történet: Sok bátor és rá nem jellemző tett után 180°os fordulatot vesz az eddigi történetbeli szerepe: Feláldozza életét testvéréért cserébe. Bátor, szeretetteljes, önfeláldozó, felelősségteljes volt a tett, és ő maga is. Mint végül kiderült, a külső mögött egy mély érzésű ember lakozik, aki mindenre elszánt, és megmenti szeretteit az élete árán is. Azt hiszem a könyvet végleg becsukva mindenki tisztelettel ejtheti ki a nevét.
1