Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az utolsó...

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
800
Határozza meg annak a kristályvizes fém-kloridnak a képletét, amelynek fém-klorid-tartalma 59,45 tömegszázalék és 10,66 grammjából készült oldatából az összes fémion leválasztása 2,50 A áramerősséggel 77,2 percig tart!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
elektrokémia
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
`10.66g` fém-klorid

Benne 6.34g `Cl(-)`
A maradék az ismeretlen fém tömege.

Az elektrolízis:

`Me^(m+) + m e^(-) -> Me`

`mCl^(-) -> m/2Cl_2 + me^(-)`

Mivel
`Q = I*t`

Ezért
`Q = 2.5*77.2*60 = 11580 C`

Mivel 1 mol elektron töltése `96500C`, ezért

`n_(e-) = 11580/96500 = 0.12 mol`

moláris tömeg:

`(4.32*m)/0.12 = M`,

Innen az esetek szétválasztásával adhatjuk meg a képletet

Ha `m=2`:

`(4.32)*2/0.12 = 72` ami a `Ge` tömegének felel meg

`GeCl_2` vegyület ismert, más `m`-mel nem jön ki jó érték
0

10,66 g kristályvizes sóból készült oldatból az összes fém leválasztása 2,50 A-rel 77,2 percig tart.

10,66 g kristályvizes só fém-klorid tartalma: 10,66 * 0,5945 = 6,34 g MeClm

Mivel a klorid-ion 1 negatív töltésű, ezért m+ töltésű fémion esetén a fém-klorid MeClm képletű lesz.

Az áthaladt töltés:
I=Q/t
Q=I*t = 2,50 A * 77,2 perc * 60 = 11580 C

96500 C áthaladásához 1 mol e- kell,
11580 C áthaladásához 0,12 mol e- kell.

Mem+ + m e- → Me
m Cl- → (m/2) Cl₂ + m e-

0,12 mol e- 6,34 g fém-kloridot választ le,
1 mol e- 52,81 g fém-kloridot választ le,
m mol e- m*52,81 g fém-kloridot választ le.

Tehát a fémion atomtömege:
A(Me)= m * 52,81 - m * 35,5 = m*17,31

m=3 esetén ez a króm lesz.

A(Me)=3*17,31=51,9 g

51,9+3*35,5=158,4 g/mol CrCl₃, ez az 59,45 %, tehát a 100% (vagyis a kristályvizes só moláris tömege):
266,44 g

266,44-158,4 = 108 g, ami 6*18 g víz.

Tehát a só képlete: CrCl₃ . 6 H₂O
Módosítva: 5 éve
0