Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Zsírok

Főoldal » Középiskola » Kémia
488
11,2 dm³ hidrogént használtak fel a zsír keményítésére. A folyamat során 0,25 mol glicerin-trisztearinsav-észter keletkezett. Keresse meg a félig strukturális képletét annak a zsírnak, ami kemény lett.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha
`V_m = 22.41`

Akkor
`n_(H_2) = 0.500` `mol`

Tehát a hidrogén:zsír arány
`2:1`
(kétszeresen telítetlen zsír)

mivel glicerin-trisztearinsav keletkezik, a konstitúció így írható fel:

glicerin + sztearinsav + olajsav + olajsav

`CH_2-COO-(CH_2)_16-CH_3`
`CH_2-COO-(CH_2)_7-CH=CH-(CH_2)_7-CH3`
`CH_2-COO-(CH_2)_7-CH=CH-(CH_2)_7-CH3`

de lehet pl

glicerin + sztearinsav + sztearinsav + linolsav is

`CH_2-OOC(CH_2)_7-CH=CH-CH_2-CH=CH-(CH_2)_4-CH_3`
`CH_2-COO-(CH_2)_16-CH_3`
`CH_2-COO-(CH_2)_16-CH_3`
0