Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2113
1.) Egészítsd ki az alábbi képleteket!

a) Elektromos teljesítmény=............................... · ...............................
b)P=............ · .............



3.A hálózati áramforráshoz kapcsolt vasalón 4,3 A erőségű áram folyik át. az elektromos főzőlapon (rezsón) pedig 3,8 A az áramerősség Hasonlítsd össze a teljesítményüket!

A vasaló teljesítménye ................................................. , mint a főzőlap teljesítménye.



4.Két izzólámpán ugyanakkora erőségű áram folyik keresztül. Az egyik 3,5V feszültségű, a másik 230V feszültségű áram forrásról működik. Hasonlítsd össze a teljesítményüket!

A3,5V feszültségre kapcsolt izzó teljesítménye ................................. , mint a 230V feszültségre kapcsolt izzó teljesítménye.



5.A gépkocsi egyik 12V-os izzója és egy 230V-os hálózati feszültségre méretezett izzó egyaránt 60W teljesítményű. Hasonlítsd össze azáramerőséggüket!

A gépkocsi izzóján áthaladó áram erőssége ...................... nagyobb, mint a 230V-os izzón áthaladó áram erőssége.



6. A háztartási porszívó motorján áthaladó áram erőssége 4,78 A. A hálózati áramforrás feszültsége 230 V. Mekkora a porszív teljeítménye?



7.A 10 W teljesítményű LED-lámpa és a 60 W teljesítményű izzólámpa közel azonos mennyiségű fényt ad, ha a 230 V feszültségre kapcsoljuk őket.

Mekkora az áramerőség
a) a LED-lámpában?
b) az izzólámpában?



8.Egy 3W teljesítményű LED-lámpán 0,24 A erősségű áram folyik kereszül. Mekkora a feszültség a LED-lámpa két kivezetése között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

1.) Egészítsd ki az alábbi képleteket!

a) Elektromos teljesítmény=feszültség· áramerősség
b)P=U · I

3.A hálózati áramforráshoz kapcsolt vasalón 4,3 A erőségű áram folyik át, az elektromos főzőlapon (rezsón) pedig 3,8 A az áramerősség. Hasonlítsd össze a teljesítményüket!

A vasaló teljesítménye nagyobb , mint a főzőlap teljesítménye.


4.Két izzólámpán ugyanakkora erőségű áram folyik keresztül. Az egyik 3,5V feszültségű, a másik 230V feszültségű áram forrásról működik. Hasonlítsd össze a teljesítményüket!

A 3,5V feszültségre kapcsolt izzó teljesítménye kisebb , mint a 230V feszültségre kapcsolt izzó teljesítménye.


5.A gépkocsi egyik 12V-os izzója és egy 230V-os hálózati feszültségre méretezett izzó egyaránt 60W teljesítményű. Hasonlítsd össze az áramerőséggüket!

A gépkocsi izzóján áthaladó áram erőssége körülbelül 19-szer nagyobb, mint a 230V-os izzón áthaladó áram erőssége.

egyik: P= U x I= 60 W= 12 V x I
I= 5 A
másik: P= U x I= 60 W= 230 V x I
I=körülbelül 0,26086...

6. A háztartási porszívó motorján áthaladó áram erőssége 4,78 A. A hálózati áramforrás feszültsége 230 V. Mekkora a porszívó teljeítménye?

I= 4,78 A
U= 230 V
P= ?

P= U x I= 230 V x 4,78 A= 1099,4 W

1099,4 W a porszívó teljesítménye.


7.A 10 W teljesítményű LED-lámpa és a 60 W teljesítményű izzólámpa közel azonos mennyiségű fényt ad, ha a 230 V feszültségre kapcsoljuk őket.

Mekkora az áramerőség
a) a LED-lámpában?
b) az izzólámpában?

a,

U= 230 V
P= 10 W
I= ?

I= P : U= 10 W : 230 V= körülbelül 0,043 A

0,043 A a LED-lámpában az áramerősség.

b,

U= 230 V
P= 60 W
I= ?

I= P : U= 60 W : 230 V= körülbelül 0,26 A

8.Egy 3W teljesítményű LED-lámpán 0,24 A erősségű áram folyik kereszül. Mekkora a feszültség a LED-lámpa két kivezetése között?

P= 3 W
I= 0,24 A
U= ?

U= P : I= 3 W : 0,24 A= 12,5 V

12,5 V a feszültség a LED-lámpa két kivezetése között.

1