Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Matematika
920
Adott két vektor: a (-5;2) és b (1;13). Számítsa ki a 3a+1/2b vektor koordinátáit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Vektort úgy szorzunk számmal, hogy minden koordinátáját szorozzuk, tehát:

3*a=(-5*3 ; 2*3)=(-15;6)
(1/2)*b=(1*(1/2) ; 13*(1/2))=(0,5 ; 6,5)

Az összeadás pedig úgy megy, hogy az azonos helyen lévő koordinátákat összeadjuk:

-15+0,5=-14,5
6+6,5=12,5, tehát a keresett vektor: (-14,5 ; 12,5).
0