Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1701
Egy háromszög oldalai: 4 cm 7 cm 8 cm hosszúak. A hozza hasonló háromszög egyik oldala 56 cm. Mekkora lehet ennek a háromszögnek a kerülete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Attól függően, hogy az 56 cm-es oldal melyikhez hasonló, három megoldás lehet:

-ha a 4 cm-eshez, akkor a hasonlóság aránya 56/4=14, tehát a másik háromszögben az oldalak hossza az eredeti oldalainak 14-szeresei, tehát a másik két oldal 7*14=98 cm és 8*14=112 cm hosszúak, így annak a kerülete 56+98+112=266 cm.

-ha a 7 cm-eshez, akkor 56/7=8, tehát a 8-szoros oldalhossz kell, így 4*8=32 cm, 8*8=64 cm-esek az oldalak, ekkor a kerület: 32+56+64=152 cm.

-ha a 8 cm-eshez, akkor 56/8=7-tel kell szorozni, így 4*7=28 cm és 7*7=49 cm hosszokat kapunk, így a kerület: 28+49+56=133 cm.
0