Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Na, Ca, Al, Fe

Főoldal » Általános iskola » Kémia
857
Sziasztok! Valaki esetleg tudna nekem ebben segiteni, mert nagyon nem vagyok jó ebben. ha segítesz, akkor nagyon szépen köszönöm <3
Ezeket a vegyjeleket lehet hozzá használni:
Na, Ca, Al, Fe

a víznél kisebb sűrűségű:
nedves levegőn teljesen elrozsdásodik:
egyik vegyülete a márvány:
vízből hidrogént fejleszt:
legfontosabb ötvözete az acél:
leggyakoribb vegyülete a konyhasó:
puha, késsel vágható:
gépek szerszámok anyaga:
a levegő oxigénjével fehér porrá alakul:
sósavval és nátrium-hidroxiddal is reagál:
a fenti fémek közül a legreakcióképesebb:
könnyűfém:
nehézfém:
mágnesezhető:
petróleum alatt tárolják:
vízzel kölcsönhatásba lép:
sárgára festi a lángot:
a földkéreg 5. leggyakoribb eleme:
fóliákká hengerelhető:
rozsdásodik:
leggyakoribb vegyülete a mészkő:
pora szikrázva elég:
amfóter:
atomjai kétféle iont képezhetnek:
jól megmunkálható:
közepesen vezeti az áramot és a hőt:
kitűnően vezeti az áramot és a hőt:
tiszta állapotban rugalmatlan:
felületén laza, lyukacsos az oxidréteg:
felületét védő oxidréteg borítja:
oldódik savban:
oldódik lúgban:
oldódik vízben ( ha az oxidréteget megbontjuk):
az élő szervezet számára nélkülözhetetlen:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
vas, alumínium, tulajdonságok, nátrium, kalcium
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a víznél kisebb sűrűségű: Na (gömb alakban úszik a vízen lásd: https://www.youtube.com/watch?v=x8sSVOvzKFw
nedves levegőn teljesen elrozsdásodik: Fe (például a vasúti sínen is látható)
egyik vegyülete a márvány: Ca (vagy mészkő, a klacium-karbonát)
vízből hidrogént fejleszt: Na, Ca, Al (ha az oxid réteget megbontjuk), Fe (izzó állapotban)
legfontosabb ötvözete az acél: Fe (vas-szén ötvözet)
leggyakoribb vegyülete a konyhasó: Na (konyhasó: nátrium-klorid)
puha, késsel vágható: Na (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=x8sSVOvzKFw
gépek, szerszámok anyaga: Fe (acélból készülnek)
a levegő oxigénjével fehér porrá alakul: Ca (kalcium-oxid keletkezik)
sósavval és nátrium-hidroxiddal is reagál: Al (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=tW7ol9idumY
a fenti fémek közül a legreakcióképesebb: Na
könnyűfém: Na, Ca, Al (vagyis 5 g/cm³-nél kisebb a sűrűségük)
nehézfém: Fe (5 g/cm³-nél nagyobb a sűrűsége)
mágnesezhető: Fe (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=dqiVRLvYCi8
petróleum alatt tárolják: Na
vízzel kölcsönhatásba lép: Na, Ca, Fe
sárgára festi a lángot: Na
a földkéreg 5. leggyakoribb eleme: Ca
fóliákká hengerelhető: Al
rozsdásodik: Fe
leggyakoribb vegyülete a mészkő: Ca
pora szikrázva elég: Fe, Al
https://www.youtube.com/watch?v=VPwobdiieM4
https://www.youtube.com/watch?v=NoxL2suBOzw

amfoter: Al (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=tW7ol9idumY
atomjai kétféle iont képezhetnek: Fe (Fe2+ és Fe3+)
jól megmunkálható: Al
közepesen vezeti az áramot és a hőt: Fe
kitűnően vezeti az áramot és a hőt: Al
tiszta állapotban rugalmatlan: Fe
felületén laza, lyukacsos az oxidréteg: Fe
felületét védő oxidréteg borítja: Al
oldódik savban: Na, Ca, Fe, Al
oldódik lúgban: Al
oldódik vízben (ha az oxidréteget megbontjuk): Al
az élő szervezet számára nélkülözhetetlen: Na, Ca, Fe (ásványi anyagok)
1