Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Kémia
437
Levezetéssel :)
Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
13.
mi az oldott anyag?
kálium-hidroxid

mi az oldószer?
víz

mi az oldat?
kálium-hidroxid + víz

mit jelent az, hogy az ol`color(red)("dat")` 2,8%-os?
Azt jelenti, hogy az ol`color(red)("datban")` 2,8 tömeg% ol`color(red)("dott")` anyag van.

Ezt hogyan írjuk fel?
`("oldott anyag tömege" *100 ) / "oldat tömege" = tömeg%`

Ha 2,8%-os az oldat és a tömege 500 g, akkor hány g KOH és hány g víz van benne?

500 g * 0,028 = 14 g KOH és 500-14= 486 g víz.

A kérdés az volt, hogy hány mól KOH és hány cm³ víz kell ehhez?

14 g KOH hány mól?
KOH moláris tömege=39+16+1= 56 g/mol

14 g KOH=14/56 mol = 0,25 mol

486 g víz = 486 cm³ mert a víz sűrűsége 1 g/cm³



14.
4 mol KOH tömege = 4 mol * 56 g/mol = 224 g

víz tömege= 276 g

oldat tömege = víz tömege + KOH tömege = 276+224= 500 g

KOH tömeg%= 224 g * 100 / 500 g = 44,8%
Módosítva: 5 éve
0