Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segiteni?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
484
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Nátrium vegyjele?
Na

víz képlete?
H₂O

Mi keletkezik?
lúgos kémhatású nátrium-hidroxid oldat (a színtelen fenolftalein piros lesz) és

miért szaladgál a nátrium a víz felszínén?
hidrogéngáz fejlődik, ami ide-oda lökdösi.

nátrium-hidroxid képlete?
NaOH

hidrogéngáz képlete?
H₂

https://www.youtube.com/watch?v=x8sSVOvzKFw

reakció egyenlet:
Na + H₂O → NaOH + H₂

bal oldalon 2 darab hidrogén van, jobb oldalon 3.

Hogyan lesz ugyanannyi hidrogén mindkét oldalon? (hogyan teljesül a tömegmegmaradás törvénye)?

A legegyszerűbb, ha 0,5 mol H₂-t írunk, mert 0,5 H₂ = 1 mol H, így a jobb és bal oldalon is 2-2 hidrogén atom lesz.

Egész mól számokat szoktunk írni, ezért az egyenletet végig szorozzuk 2-vel:

Na + H₂O → NaOH + `color(red)bb("0,5")` H₂ /*2

`color(red)bb("2")` Na + `color(red)bb("2")` H₂O → `color(red)bb("2")` NaOH + H₂


kalcium:
ugyanúgy hidrogéngáz fejlődik és lúgos kémhatású kalcium-hidroxid oldat (meszes víz) keletkezik:

Ca + H₂O → Ca(OH)₂ + H₂

https://www.youtube.com/watch?v=i-rFsFwdkTU

Bal oldalon 1 oxigén van, jobb oldalon 2.
Bal oldalon 2 hidrogén van, jobb oldalon 4.

Ha a bal oldalra 2 mol vizet írunk, akkor már meg is van a rendezés.

Ca + `color(red)bb("2")` H₂O → Ca(OH)₂ + H₂
Módosítva: 5 éve
0