Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek kérlek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
686
Melyik szám nagyobb? Válaszát számítással indokolja!
A=(log₃ 3-log₃ 9+log₃ 27)² vagy B=4 log₂ 3
a log₂ 3 a négy négyzetébe van.
Előre is köszönöm a segítséget :*
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Használni kell a logaritmus azonosságát:

A=log₃(3/9*27)=log₃(9), ennek értéke 2, mivel 3²=9. Ezt még négyzetre emeljük, így A=4-et kapjuk.
A B-nél érdemes így átírni:

(2*2)log₂3, itt pedig a szorzat hatványozására vonatkozó azonosság szerint:

=2log₂3 * 2log₂3

2log₂3 értéke definíció szerint 3, tehát 3*3=9 a B szám értéke.

Tehát A<B, mivel 4<9.
Módosítva: 9 éve
1

Ha jól értem a feladatod:
A: (log33-log39+log327)2
B: 4log23
0