Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS!

Főoldal » Középiskola » Fizika
749
1.Egy 45kg-os hűtőszekrényt mekkora erővel kell tolni felfelé egy 30fokos rámpán, ha kiskocsira tettük és a kerekek súrlódásától eltekintünk?
2.A teniszlabda 25m/s sebességgel repül neki a garázskapunak, majd visszapattanva 22m/s-mal jön. Mekkora az átlagos gyorsulása, ha a pattanás ideje 3,2ms?
3.A kapuccsínó-automata 2dl tejet 8fokról 82 fokra 100fokos vízgőzzel melegít fel. Mennyi vizet enged ki magából a gép ehhez, ha a tej hőkapacitása 3,85kJ/kgK és a denzitás 1023kg/m3?
Előre is köszi!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Ha vízszintesen lenne, akkor ugye 0 erővel lehetne tolni, mert nincs súrlódás, és mert a nehézségi erő akkor merőleges lenne az elmozdulásra. Ha 30°-os a rámpa, akkor a nehézségi erő egy része az elmozdulás irányába esik, akkora erő kell hozzá.
Ilyen ábrát érdemes rajzolni:
http://cms.sulinet.hu/get/d/dbbdb82d-4abe-4ced-a820-0ad1a839e1dd/1/6/b/Normal/EGYGEP8_KEP-3-28.jpg
Az mg melletti háromszöget kell nézni, ahová a sin α van írva (nem baj, ha nem tanultatok olyat), az lesz a nehézségi erő lejtőirányú komponense.
Na most 30°-os derékszögű háromszögnél a rövidebbik befogó az átfogónak a fele, ezért mg/2 lesz a kívánt erő, tehát 450/2 = 225 N

2. v₁ = 25 m/s
v₂ = 22 m/s
t = 3,2 s
------
Δv = 3 m/s
a = Δv/Δt = 3 / 3,2 m/s² = ... osszad el.

3.
V = 2 dl = 0,2 dm³
T₁ = 8°C
T₂ = 82°C
T₃ = 100 °C
c = 3,85 kJ/kgK
---
ρ = 1023 kg/m³ = 1023 g/dm³ = 1,023 kg/dm³
a tej tömege:
m = ρ·V = 1,023 kg/dm³ · 0,2 dm³ = 0,2046 kg
ΔT = T₂-T₁ = 82-8 = 74 K
Ennyi hő kell hozzá:
Q₁ = c·m·ΔT = 3,85 kJ/kgK · 0,2046 kg · 74 K = ... szorozd össze
A forró gőz lehűl 82 fokra (100-ról), vagyis:
ΔTvízgőz = 18 K
fokot hűl, annak a leadott hőenergiája (Q₂) adja ezt a Q₁ hőt.
A vízgőz hőkapacitása:
cvízgőz =2,08 kJ/kgK (a könyvben benne kell legyen)
Q₂ = cvízgőz · mvízgőz · ΔTvízgőz
Q₂ = 2,08 · mvízgőz · 18
Q₁ = Q₂
ebből kijön mvízgőz, csináld meg.
0