Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1454
Kinga 10.szülinapja óta kap havi zsebpénzt a szüleitől.Az első összeget a 10.szülinapján adták a szülők, és minden hónapban 50Ft-al többet adnak, mint az azt megelőző hónapban. Egy bizonyos hónapban, amikor éppen 1850 Ft volta havi zsebpénze, összeadta az addig kapott összes zsebpénzét. Az összeg 35100 Ft lett. Mennyi volt az induló zsebpénze, és hány hónap telt el a 10.születésnapja óta.
Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ennél a feladatnál érdemes az utolsó kapott pénzt venni a sorozat első tagjának, és visszafelé nézve olyan sorozatot kapunk, ahol a differencia -50 (mivel az előző hónapban 50-nel kevesebb pénzt kapott). Ekkor csak annyi a dolgunk, hogy felírjuk az összegképletet:

Sn=(2*a₁+(n-1)*d)*n/21, ahol Sn=35100, a₁=1850, d=-50, vagyis:

35100=(2*1850+(n-1)*(-50))*n/2, ebből egy másodfokú egyenletet kapunk, ennek megoldásai n₁=36 és n₂=39. Meglepő lehet, hogy két megoldást kaptunk, ami igazából csak azért van, mert ha 39 hónapon keresztül kapta volna a pénzt, akkor lett volna olyan hónap, hogy negatív zsebpénzt kap (vagyis hogy ő fizet a szüleinek), ez persze biztosan nem így volt, így n=36 lesz a keresett megoldás, vagyis 36 hónapon keresztül kapott zsebpénzt. Ennek tudatában az

an=a₁+(n-1)*d képlet segítségével kiszámolható, hogy
a₃₆=1850+(36-1)*(-50)=100, tehát születésnapján 100 forintot kapott (ha ugyanezt kiszámolnánk a₃₉-re, akkor -50-et kapnánk, itt van az, hogy ő fizetett volna a szüleinek). A születésnapja óta pedig 35 hónap telt el.
0