Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
374
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A derékszögű háromszög átfogóját (c) az átfogóhoz tartozó magasság egy kisebb és egy nagyobb részre osztja, legyenek ezek p és q. Pitagorasz-tétellel ki tudod számolni az átfogó hosszát: 32+52=c2, ahonnan c= 34 . Innen már a befogó-tétellel ki tudod számolni a p és a q hosszát: 32=p× 34 , ahonnan p=1,54 és 52=q× 34 , ahonnan q=4,29.
Az átfogó és a derékszögű csúcs távolsága, pedig a magasságvonal hossza, tehát ezt is egy Pitagorasz-tétellel ki tudod számolni: 1,542+m2=32, ahonnan m=2,57. Tehát az átfogó két része 1,54 cm és 4,29 cm, a derékszögű csúcs átfogótól való távolsága pedig 2,57 cm
1