Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Milyen összefüggés van egy atom kémiai minősége....

Főoldal » Általános iskola » Kémia
765
Milyen összefüggés van egy atom kémiai minősége, rendszáma, protonszáma és elektronszáma között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Egy kémiai elem periódusos rendszerbeli sorszáma a rendszám.
Az 1-es rendszámú a hidrogén, a 2. a hélium satöbbi.

A rendszám a kémiai elem atommagjában található protonok számával egyezik meg (rendszám = protonszám).

Az 1-es rendszámú hidrogén atommagjában 1 db proton, a 2-es rendszámú hélium atommagjában 2 db proton, a 20-as rendszámú kalcium atommagjában 20 darab proton található satöbbi.


Tehát egy atom kémiai minőségét a rendszáma , azaz a protonszáma határozza meg.
HA MÁS A PROTONSZÁM, MÁSIK ANYAGRÓL VAN SZÓ.
például: Ha 6 protonom van, akkor az a szén (fekete, szilárd anyag), ha 17 protonom van, akkor az már egy gáz halmazállapotú (zöldessárga színű anyag) a klórgáz.

Az atom olyan kémiai részecske, amelyben azonos a pozitív töltésű protonok és a negatív töltésű elektronok száma, ezért az atom kifelé semleges töltésű. (Ugyanannyi pozitív és negatív töltés összesen nulla töltés: 3 + + 3 - = 0)

`color(red)bb "Tehát ATOMBAN
RENDSZÁM = PROTON SZÁM = ELEKTRON SZÁM"`

Kérdés:
Hány protonja és elektronja van az alumínium atomnak és mennyi a rendszáma?

Megkeressük az alumíniumot a periódusos rendszerben, vegyjele Al:
rendszáma: 13, tehát a protonszáma is 13 és az elektronjainak a száma is 13.

Módosítva: 5 éve
0