Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatbn kellene segíteni. Holnapra nagyon fontos lenne ha elkészülne. Ebből kellene az első 10 faladatot

Főoldal » Középiskola » Matematika
989
Tudna valaki segíteni. Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1262: Az egyik szám a 12, a másik a 12+21=33. Tegyük fel, hogy x-szer adunk hozzá mindkét számhoz 3-at, ekkor az első számból 12+3x, a másikból 33+3x lesz. A feladat azt akarja, hogy az egyik szám a másik kétszerese legyen. Mivel ugyanolyan ütemben növeljük mindkét számot, ezért a köztük lévő reláció nem fog változni, tehát az első szám lesz a kisebb, ennek kétszerese kell, hogy a másik szám legyen, vagyis:

2*(12+3x)=33+3x, kibontjuk a zárójelet:
24+6x=33+3x, kivonunk 3x-et:
24+3x=33, kivonunk 24-et:
3x=9, osztunk 3-mal:
x=3, tehát 3-szor kell a 3-at hozzáadni a számokhoz, ekkor a 12+3+3+3=21 és a 33+3+3+3=42 számokat kapjuk, 21*2=42, tehát jól számoltunk.

1263: Ugyanaz a metódus, mint az első feladatnál; ha x-szer adjuk hozzá, akkor 145+5x és 10+5x számokat kapjuk, utóbbi négyszerese az előbbi, tehát:

145+5x=4*(10+5x), kibontjuk a zárójelet:
145+5x=40+20x, kivonunk 5x-et:
145=40+15x, kivonunk 40-et:
105=15x, osztunk 15-tel:
7=x, tehát 7*5=35-öt adunk mindkét számhoz, így a 145+35=180 és 10+35=45 számokat kapjuk, 45*4=180, tehát igaz.

1264: Gondoltam egy számot: x
Először elvettem belőle a harmadrészét: x - (x/3)= (3x/3) - (x/3) = 2x/3
majd a maradék felét: (2x/3) - (2x/3)/2 = (2x/3) - (x/3) = x/3
és még a gondolt szám harmadrészét: (x/3) - (x/3) = 0, tehát az eredmény 0 lett.

1265: Ha az egyik szám x, akkor a másik szám 0,6*x, ezek összege x+0,6x=1,6x, ennek kell, 7,72-nek lennie, tehát: 7,72=1,6x, 1,6x-szel osztva 4,825-öt kapunk, tehát a két szám a 4,825 és a 4,825*0,6=2,895, ezek összege valóban 7,72, tehát jól számoltunk.

1266: Ha az egyik szám x, akkor a másik szám 0,65*x, ezeknek kétféleképpen tudjuk a különbségét képezni;
-ha azt elsőből vonjuk ki a másodikat, akkor x-0,65x=0,35x=0,07, 0,35-tel osztva x=0,2-et kapunk, tehát a két szám a 0,2 és a 0,2*0,65=0,13, ezek különbsége valóban 0,07.
-ha fordítva vonjuk ki, akkor 0,65x-x=-0,35x=0,07, tehát x=-0,2, tehát a két szám a -0,2 és a -0,13, ezek különbsége -0,13-(-0,2)=-0,13+0,2=0,07, ez is jó.

1267: Ha az első szám x, akkor a harmadik szám x+6,4, így az első szám fele x/2, a harmadik szám negyede (x+6,4)/4, ezek a feladat szerint egyenlőek:

x/2 = (x+6,4)/4, szorzunk 4-gyel:
2x = x+6,4, kivonunk x-et:
x=6,4, tehát az első szám x, a harmadik szám 6,4+6,4=12,8, 6,4/2=3,2, 12,8/4=3,2, tehát jól számoltunk.

Ha a második szám y, akkor annak harmada y/3, ennek 3,2-vel kell egyenlőnek lennie:
y/3=3,2, 3-mal szorozva y=9,6-et kapunk.

1268: Ha az első szám x, akkor ez 5-tel szorozva 5x-et kapunk. A feladat szerint az összes többi szorzat ezzel lesz egyenlő. Ha viszont osztjuk ezt a számot 10-zel, akkor azt a számot kapjuk, amit ha 10-zel szorzunk, akkor 5x-et kapunk, tehát az eredeti szám az 5x/10=x/2 volt. Ugyanezen gondolatmenet mentén a harmadik szám az 5x/15=x/3.

Tehát a három számunk az x, x/2 és x/3, ezek összege a feladat szerint 99:

x + (x/2) + (x/3) =99, szorzunk 6-tal:
6x + 3x + 2x = 594, összevonunk:
11x=594, végül osztunk 11-gyel:
x=54, tehát a három gondolt szám az 54, az 54/2=27 és az 54/3=18. 54*5=270, 27*10=270, 18*15=270, ezek mind egyenlőek, tehát a megadott feltételek teljesültek.

1269: Legyen az első rész x, ekkor ebből x+(1/2) lesz, ha hozzáadunk 1/2-et. Ha a második részből 1/2-et elvonva x+(1/2)-et kapunk, akkor a második rész az az x+(1/2)+(1/2)=x+(2/2)=x+1 szám. Ha a harmadikat "kettő egész egy ketted"-del, vagyis 2+(1/2)=2+0,5=2,5-del szorozva x+(1/2)-et kapunk, akkor az eredeti szám az (x+(1/2))/2,5 szám volt. A feladat szerint ezen számok összege 22, tehát:

x + x+1 + (x+(1/2))/2,5 = 22, először szorozzunk 2,5-del:
2,5x + 2,5x+2,5 + x+(1/2) = 55, érdemes az 1/2-et 0,5-re átírni:
2,5x + 2,5x+2,5 + x+0,5 = 55, most össze lehet vonni:
6x+3=55, kivonunk 3-at:
6x=52, végül osztunk 6-tal:
x=52/6, egyszerűsítve x=26/3, tehát a három szám:

26/3, (26/3)+1=(26/3)+(3/3)=29/3, ((26/3)+(1/2))/2,5=((52/6)+(3/6))/2,5=(55/6)/2,5=22/6=11/3. Ezek összege (26/3)+(29/3)+(11/3)=66/3=22, tehát jól számoltunk.

1270: Ezt próbáld meg az előző gondolatmenetével megoldani.
0