Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házifeladat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
851
Van egy derékszögű háromszög melynek befogói b, a b-t nem ismerjük, az átfogója az a, az a pedig 18 cm, a magasságot nem ismerjük, kerültet is kell számítani. Hogyan kellene kiszámítani?

a=18
b=?
ma=?
K
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel egyenlőszárú ÉS derékszögű háromszögről beszélünk, ezért a magasságvonal pont felezi az átfogót, és a hossza fele az átfogónak, vagyis 9 egység. Innen a befogók hosszát kétféleképpen is megkapod.

1. Használd az ilyen háromszög egy olyan tulajdonságát, hogy ha a befogók 1 egységnyiek, akkor az átfogó  2 -szer akkora. Most 9 egység a 2 befogó, vagyis az átfogó 9 2 . Ez kb. 12,72 egység.

2. Vagy használhatod a Pitagorasz-tételt is, vagyis mivel egyenlőszárú a háromszög így 2b2=182. Innen szerintem menni fog. Megfelezed az értéket, és négyzetgyököt vonsz. Még annyit hozzá kell tenni, hogy a b2=162 egyenletnek két megoldása van, a 12,72 ÉS a -12,72, csak ugye ez hamis gyök, mert valaminek a hossza nem lehet negatív.

A kerületnél meg csak összeadod az oldalak hosszát. 12,72+12,72+18, ami nekem 43,44 egység.

Szumma szummárum:

ma= 9
K=43,44
b=12,72
0