Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keveréses feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
539
Mennyi 75%-os és mennyi 25%-os salétromsavat kell összekevernünk, hogy 300g 45%-os oldatot kapjunk?

Valaki légyszíves lépésről-lépésre magyarázza el.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Táblázat:
......g.........%
1. X.........75
2. 300-x....25
K 300........45

Egyesével:
1: x*75/100
2: (300-x)*25/100
K: 300*45/100

Kettő összege egyenlő a keverékkel:
x*75/100+(300-x)*25/100=300*45/100

Kiszámoljuk az egyenletet:
x*75/100+(300-x)*25/100=300*45/100 /*100
x*75+(300-x)25=300*45
75x+7500-25x=13500
50x+7500=13500 /-7500
50x=6000 /:50
x=120

Az elmaradhatatlan válasz:
120g 75%-osat, és 180g 25%-osat.

Ez a feladat is kész!
0