Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keveréses feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
508
200g 30%-os sóoldatot mennyi 36%-os sóoldattal kell keverni, hogy 34%-os sóoldatit kapjunk?

Valaki légyszíves magyarázza el.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Először kell egy táblázat:
.....g.........%
1. 200.....30
2. .x.........36
k 200+x..34

A kettőt összeöntjük, és megkapjuk a k(everéke)t.

Így lehet felírni:
mennyiség*%/100
Tehát:
1: 200*30/100
2: x*36/100
k: (200+x)*34/100

"A kettőt összeöntjük, és megkapjuk a k(everéke)t."
Az első két sor összege tehát egyenlő a harmadikkal:
200*30/100+x*36/100=(200+x)*34/100

Ez innentől egy egyenlet, csak végig kell számolni és megkapjuk az eredményt.

200*30/100+x*36/100=(200+x)*34/100 /*100
200*30+36x=34(200+x)
6000+36x=6800+34x /-34x
6000+2x=6800 /-6000
2x=800 /:2
x=400

Már csak egy válasz:
400g-ot kell adni.

És kész!
0