Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy mértani sorozat harmadik tagja 12, ötödik tagja 3. Adja meg a sorozat első 5 tagját.

Főoldal » Középiskola » Matematika
878
Azt értem, hogy A3=12, A5=3 de hogy számolom ki a q-t és az A1-et?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hogyan jutsz el a harmadik tagtól az ötödik tagig? Úgy, hogy a harmadik tagot megszorzod q-val, így a negyedik tagot kapod, utána azt megszorzod q-val, így az ötödiket. Ez gyakorlatilag az, mintha a harmadik tagot kétszer szoroztad volna meg a q-val, tehát:

a₃*q*q=a₅, beírjuk az ismerteket:
12*q*q=3, ennek két megoldása van: q=1/2 és q=-1/2.

Amit az előbb leírtunk, eljátszhatjuk most is; az első tagot kétszer szorozzuk q-val, hogy a harmadik tagot kapjuk, vagyis:

a₁*q*q=a₃, itt is beírjuk az ismerteket; ha q=1/2,akkor
a₁*(1/2)*(1/2)=12, ennek megoldása a₁=48, ha q=-1/2,akkor
a₁*(-1/2)*(-1/2)=12, ennek is a₁=48 a megoldása.
1