Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9. Egy egyenlő szárú háromszög alapja 10 egység, a hozzá tartozó magasságé 12 egység. Számítsa ki a szárhoz tartozó magasság hosszát!

Főoldal » Középiskola » Matematika
424
....... megbukok ..nekem elég az is csak ha elmagyarazzatok hogy kell.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlő, szárú, haromsoz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A megadott adatokból ki tudjuk számolni a b oldalt:
x²+ma²=b²
5²+12²=b²
25+144=b²
169=b²
 169 =b
13=b

És a területet:
T=a*ma/2=10*12/2=60cm²

A területet úgy is kiszámolhatjuk, ha:
T=b*mb/2
És az érték ekkor sem változik, tehát:
60=b*mb/2=13*mb/2
Ebből egyenlet szerűen számolva:
60=13*mb/2 /*2
120=13*mb /:13
9,23≈mb

A szárhoz tartozó magasság tehát 9,23 cm.
0