Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek terület kiszámitása

Főoldal » Általános iskola » Matematika
629
Sziasztok! Ezen múlik majd év végi jegyem, légyszives profi legyen, képlettel stb, nagyon köszönöm aki megcsinálja, én is segiteni fogok viszont! :)

Feladat: Hány 20 cm oldalú, négyzet alakú lap szükséges egy 6,5 m hosszú és 3,5 m széles konyha padlójának a kicsempézéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Felteszem, hogy a konyha téglalap alakú, ekkor a területe 6,5*3,5=22,75 m². A négyzetlap oldalhossza 20 cm=0,2 m, így területe 0,2*0,2=0,04 m². Innen egy egyszerű osztással kijön, hogy 22,75:0,04=568,75 darab csempe szükséges, viszont a boltban egész csempéket árulnak, ezért 569 csempét kell vásárolnunk.
1

A konyha négyzetalapú, ezért:
T=a*b
T=6,5*3,5
T=22,75

Területe 22,75 m2

Egy csempe területe:
T=a2 (a*a) = 20 * 20 = 400 cm2

Vigyázni kell, mert a csempe cm2-ben van, át kell váltani négyzetméterbe, 0,04 m2

22,75/0,04=568,75

Mivel nem elég az 568 db csempe, ezért 569 db kell.
1