Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Középiskola » Matematika
554
Sziasztok! A segítségeteket kérnem a lenti feladatban.

Egy háztáji gazdaságban a baromfiak száma nagyobb 70- nél és kisebb 80- nál. A baromfiak egyharmada tyúk, egynegyede kacsa és a többi mind liba. Hány liba van összesen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a baromfiak 1/3-a tyúk és 1/4-e kacsa, akkor olyan számot keresünk, amely egyszerre osztható 3-mal és 4-gyel (máskülönben nem kapnánk egész állatot). Ha egy szám osztható 3-mal és 4-gyel, akkor osztható 3*4=12-vel, tehát azt a számot keressük, ami 70 és 80 között van és osztható 12-vel. Ha felírjuk a 12-vel osztható számokat:

12;24;36;48;60;72;84;...., akkor azt láthatjuk, hogy 1 darab szám felel meg a kritériumoknak, az pedig a 72. Tehát 72/3=24 tyúk, 72/4=18 kacsa és 72-24-18=30 liba van.
0