Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
545
Legyen f:R->R
f(x-1)=2x+3 bármely x e R
a)hat.meg a függvényt és ábrázold
b) Oldd meg f(2x-1)-f(x-3)=f(x)+f(x+1)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) Írd fel így:
f(z-1)=2z+3
Aztán z-1 = x, tehát z = x+1:
f(x) = 2(x+1)+1
f(x) = 2x + 3

b)
f(2x-1) = 2(2x-1)+3 = 4x+1
f(x-3) = 2(x-3)+3 = 2x-3
f(x) = 2(x)+3 = 2x+3
f(x+1) = 2(x+1)+3 = 2x+5

(4x+1) - (2x-3) = (2x+3) + (2x+5)
... fejezd be.
0