Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg a szénhidrogén képletét

Főoldal » Középiskola » Kémia
645
Egy szénhidrogén 1,28g-jának elégetésekor 4,4g szén-dioxid és 0,72g víz képződik. Az anyag moláris tömege 128 g/mol.
Határozd meg a szénhidrogén képletét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Vegyület, szerves
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 mol szénhidrogén tömege 128 g.

Kiindulunk 1,28 grammból, ami 0,01 mol.

1 mol szén-dioxid tömege 44 g, az égetéskor keletkezik 4,4 g, ami 0,1 mol.

1 mol víz tömege 18 g, keletkezik 0,72 g, ami 0,04 mol.

Tehát 0,01 mol szénhidrogént tökéletesen elégetve 0,1 mol CO₂ és 0,04 mol víz keletkezik.

1 mol szénhidrogént elégetve 10 mol CO₂ és 4 mol víz keletkezik.

Bármelyik szénhidrogént tökéletesen elégetve annyi mol szén-dioxid keletkezik, ahány szénatom van a szénhidrogénben.

Mivel az összes hidrogén vízzé ég el, ahány hidrogén van a szénhidrogénben, mindig fele annyi mol víz keletkezik, mert
CnHx + (n+`x/4`) O₂ → n CO₂ + `x/2` H₂O

Itt az n=10 és `x/2=4`, tehát x=8.

A szénhidrogén képlete C₁₀H₈ (lehet például a naftalin).
Módosítva: 5 éve
0