Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok (9.o)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1499
Egy ruha árának 25%a a kereskedő haszna. Ha 1000ft-tal megemelné az árat, akkor már az ár egy harmada lenne a haszon.
a) Mennyibe került a ruha?
b) Mennyivel kellene megemelni a ruha árát, hogy 50%os legyen a hasznunk?

[Légyszi vezessétek le]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a) Mennyibe került a ruha?

Eredeti: x (ruha ára) 1/4 (a haszon)
Tervezett: x (+1000) 1/3

1/4 x+1000 = 1/3 x
3x + 3000 = 4x
3000 = x
A ruha 3000 ft.
(Eredeti haszon: 750ft
Tervezett haszon: 1200ft)
Módosítva: 9 éve
-2

Nem jó az előző, nem csak az elszámolásról van szó (mert ügye 1000*12 soha sem egyenlő 3000-el), hanem a gondolat menet is teljesen rossz...

Egyenletet felírunk rá:
(x+1000-0,75x)/(x+1000)=1/3
...
x=8000

Ellenőrzés:
8000*0,25=2000 Ft
9000*1/3=3000 Ft

3000-2000=?1000
1000=1000

jól dolgoztunk
1