Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
828
Egy derékszögű háromszög átfogójának hossza 5 cm, egyik befogója 3 cm. Mekkora a
harmadik oldal hossza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A Pitagorasz-tétel szerint egy derékszögű háromszögben a két befogó négyzetének az összege megegyezik az átfogó négyzetével. (Egy általánosabb alakban: a2+b2=c2) Te ismered az egyik befogót, nevezzük a-nak és az átfogót, ami legyen c. Tehát 32+b2=52. Négyzetre emelés után:
9+b2=25 kivonsz az egyenletből 9-et, így b2=16 és a 16-ból már csak gyököt kell vonni, ami 4 lesz, tehát a harmadik oldal 4 cm hosszú.
0